Het is een trend bij onze klanten: de aanschaf van energieopslagsystemen. Steeds vaker worden er containers bij bedrijven geplaatst voor energieopslag. De units kunnen gekocht of gehuurd worden. Een ontwikkeling die kan dienen als extra verdienmodel voor de (agrarische) sector, maar verzekeringstechnisch zijn er wel enkele belangrijke zaken waar op gelet moet worden.

Je kunt energie leveren aan het net, maar vaak is de netcapaciteit te beperkt voor de opgewekte hoeveelheden. Een andere optie is dan om energie op te slaan. Dat is handig voor eigen gebruik als er geen zon is. Er valt ook mee te handelen. Energiemarkten betalen namelijk gretig voor extra energie op piekmomenten en als de zon niet schijnt. Een nieuw verdienmodel voor agrariërs dus.
Container met batterij voor energieopslag in een weiland
Vaak wordt er gekozen voor een batterij om energie op te slaan. Deze wordt dan in een weiland geplaatst. Lithium-ion batterijen en accu’s kent ondertussen iedereen van bijvoorbeeld de accuboor (0,1 kWh), de elektrische fiets (1 kWh) en de elektrische auto (75 kWh). De energieopslagsystemen bij agrarische bedrijven variëren van koelkastformaat tot meerdere zeecontainers en hebben een vermogen tot wel 5 MWh. Dan staat er serieuze chemie op je bedrijf. Accu- en batterijsystemen bestaan uit lithiumverbindingen. Wanneer deze in brand vliegen komen er giftige gassen en dampen vrij. Bij het opslaan van grote hoeveelheden energie op een agrarisch bedrijf zijn dit serieuze factoren om rekening mee te houden.
Kies een buitenlocatie op veilige afstand
Energieopslagsystemen brengen risico’s met zich mee. De rookgassen die vrijkomen wanneer het systeem in brand vliegt zijn zeer giftig. Het is daarom belangrijk om bij de locatiekeuze van het opslagsysteem op jouw bedrijf na te gaan naar welke kant deze gassen zich zouden verplaatsen. Je wilt deze giftige gassen weghouden van mensen en dieren. Het blussen met water geeft bij dit soort branden een verontreiniging met flinke schade voor het milieu. Daarbij kan een energieopslagsysteem een brand zelf in stand houden. We noemen dit een ‘thermal runaway’. De brand is nauwelijks te blussen, hooguit te koelen. Soms duurt het dagen voordat je dit soort oververhitting de baas bent.
Wie zich bewust is van de mogelijke risico’s kan passende maatregelen nemen. Wij adviseren om energieopslagsystemen op veilige afstand van je agrarische bedrijfsvoering en plekken met mensen en dieren te houden. Is er onvoldoende ruimte? Denk dan na over andere oplossingen. Een betonnen tussenscherm kan er bijvoorbeeld voor zorgen de dat hitte die vrijkomt bij brand in het energieopslagsysteem geen gebouw kan aanstralen.
Tref maatregelen
De juiste locatie kiezen en zorgen voor de aanwezigheid van branddetectie met een passend blussysteem is iets wat je vooraf kunt regelen. Om een energieopslagsysteem gecontroleerd uit te laten branden is het bijvoorbeeld slim om de container vol water te kunnen zetten. Daar heb je dan wel de juiste aansluitingen en voldoende watercapaciteit voor nodig.
Nog een tip: Met een goed batterijmanagementsysteem (BMS) heb je zicht en invloed op de staat en levensduur van je batterijen. De leverancier kan je helpen met instellen en uitleg geven over het gebruik ervan. Dit zorgt voor een veiliger gebruik van het energieopslagsysteem.
Maak bij de aanleg van een energieopslagsysteem gelijk een calamiteitenplan. De leverancier, brandweer en verzekeraar kunnen je daarbij helpen.
Betrek de juiste mensen
Net als bij de aanleg van zonnepanelen heb je als opdrachtgever met veel verschillende partijen te maken, zoals de leverancier, bouwer, installateur, energiehandelaar en verzekeraar. Dat kan lastig zijn, zeker als ze elkaar tegenspreken of geen kennis hebben van een agrarische bedrijfsvoering. Regelgeving over o.a. de normering voor een energieopslagsysteem (PGS37-1), oplevering, branddetectie en een calamiteitenplan loopt achter de markt aan, maar is in de maak. Momenteel is er nog geen vergunningsplicht. Echter zijn er wel gemeentes en provincies die vragen om de aanleg van een energieopslagsysteem te melden.
Heb jij plannen voor aanleg van een installatie waarmee je duurzaam energie kan opwekken en opslaan? Betrek ons dan ruim op tijd hierbij!
Comments