top of page

Zo ga je veilig om met accu’s en batterijen.

Boormachines, slijptollen, bosmaaiers, vervoersmiddelen, teelttafels, ze worden steeds

meer elektrisch.

Een ontwikkeling die ervoor zorgt dat het risico op brand kan toenemen. De kans op brand wordt door preventie flink verkleind. Het spontaan ontbranden van een lithium-ion accu gebeurt door overladen, (interne) beschadiging of een te hoge temperatuur.


Technisch stijgt de kwaliteit, maar door steeds meer elektrische apparaten - en de snelle opkomst van lithium-ion accu's en batterijen - neemt de kans op brand ook toe.


Tips voor veilig werken met elektrische apparaten:

  • Zorg ervoor dat je werkt met origineel en onbeschadigd materiaal.

  • Verwijder brandbare spullen in de directe omgeving van de accu tijdens het laden.

  • Houd de ruimte schoon, vrij van stof en vermijd langdurig contact met vocht.

  • Laad accu's op in een gecompartimenteerde - brandvrije - ruimte.

  • Voorkom stoten en vallen van accu’s en batterijen.

  • Vervang batterijen en accu's na een val of botsing, ook al zie je geen beschadiging aan de buitenkant.

  • Breng beschadigde accu's en batterijen zo snel mogelijk weg. Of bewaar ze buiten in een brandveilige ruimte.

  • Je kunt een accu of batterij overladen, deze wordt dan te heet. Het beste is om een opgeladen accu of batterij zo snel mogelijk uit de lader te halen, omdat brandgevaar ontstaat als de accu warmer wordt dan 60 graden. De nacht gebruiken om te laden, is dus af te raden.

  • Voorkom ook direct zonlicht. Het laden en bewaren van een accu of batterij doe je het veiligst op een plek waar het niet warmer wordt dan 30 graden en die bovendien goed geventileerd is.


Als het toch misgaat

Gaat het onverwachts toch mis blijf dan weg bij de brand en bel snel 112! Het blussen van accu's en batterijen kan met schuim of water. In de praktijk is dit lastig door het vrijkomen van gassen, die (vaak) schadelijk en giftig zijn. Steeds vaker zien we bij ondernemers een ruimte die wordt gebruikt voor het opladen van accu's en batterijen. Soms zelfs gecompartimenteerd en voorzien van detectieapparatuur om de brandweer sneller te waarschuwen en daarmee verdere schade te voorkomen. Door goed te compartimenteren, win je tijd om in te grijpen voor een brand kan overslaan naar bijvoorbeeld de stal.


Overleg met ons als je eigen energie wilt opslaan

Wie plannen heeft om eigen energie te gaan opslaan, kan daarvoor het best eerst contact opnemen met ons. We zien dat steeds meer agrarische ondernemers investeren in eigen energievoorzieningen, bijvoorbeeld bij de aanleg van zonnepanelen. Zij kunnen kiezen voor terug leveren of voor een eigen energieopslagsysteem (EOS). Omdat de kennis in de markt over risico's van EOS nog beperkt is, is het bij grote investeringen sowieso verstandig om vroeg in je proces de juiste mensen te betrekken. Een risicodeskundige van de brandverzekeraar kan met je meekijken naar de mogelijkheden van preventie, om zo de juiste keuzes te maken. Achteraf aanpassen is altijd duurder dan in een keer de juiste investering doen.


Heb je vragen over de brandveiligheid op je bedrijf, bel of mail ons gerust!


Comments


bottom of page