top of page

Waarom is de autoverzekering voor jonge bestuurders zo duur?

Eindelijk is het felbegeerde rijbewijs behaald en kan er een leuke auto worden gekocht. Maar voor beginnende bestuurders is autorijden duur. Hoe komt dat? Wat kun je doen om het rijden iets voordeliger te maken?


Beginnende bestuurder Beginnende bestuurder ben je volgens de wet als je minder dan 5 jaar een rijbewijs hebt.

Het maakt volgens de wet niet uit of je op je 18e, 30e of 50e het rijbewijs haalt. Volgens de wet is iedereen die minder dan 5 jaar een rijbewijs heeft een beginnende bestuurder. Verzekeringsmaatschappijen gebruiken een andere definitie. De meeste verzekeringsmaatschappijen vinden iemand tot en met 24 jaar een beginnende bestuurder. In sommige situaties kan het zijn dat je al 7 jaar het rijbewijs hebt maar dus toch als beginnende bestuurder wordt beschouwd.


Factoren die de premie beïnvloeden

Uit de schadecijfers blijkt dat bestuurders onder de 24 jaar vaker schade rijden of bij een ongeval zijn betrokken dan bestuurders in andere leeftijdsgroepen. Daarom zijn ze een groter risico en dat betekent een hogere premie. Naast leeftijd zijn er nog veel andere factoren die de premie beïnvloeden. Een aantal voorbeelden zijn:

  • Woonplaats

  • Gewicht van de auto

  • Vermogen van het voertuig

  • Aantal schadevrije jaren

  • Dekking van de autoverzekering

  • Aantal jaarlijkse kilometers

  • Eigen risico


Keuze van de auto Aan leeftijd kunt je natuurlijk niks veranderen. Maar er zijn ook factoren die de premie

beïnvloeden die je wel kunt kiezen, zoals bijvoorbeeld welke auto je koopt. De premie wordt mede bepaald door het gewicht en het vermogen van de auto. Naarmate de auto zwaarder is of meer vermogen heeft, zal de premie hoger zijn. Zwaardere en snellere auto’s zijn vaker betrokken bij ongevallen en kunnen meer schade veroorzaken. Daarom berekenen verzekeringsmaatschappijen hogere premies om dit grotere risico te dekken. Voor een voordeligere premie is dus een lichtere auto met wat minder vermogen veel aantrekkelijker. Het vermogen wordt bepaald door het aantal pk's en kW van de auto. Verzekeraars hanteren vaak een maximaal vermogen voor jonge bestuurders. Dat maximale vermogen kan per verzekeraar verschillen. Wil je als jonge bestuurder een auto met meer dan dat maximale vermogen, dan kan het soms lastig zijn om de auto verzekerd te krijgen. En als het lukt, zal het tegen een aanzienlijke premie zijn. Verder kun je met de dekking ook de hoogte van de premie beïnvloeden, net als de hoogte van het eigen risico.


Is het goedkoper om de auto op naam van ouders te verzekeren?

Wat je vaak hoort is dat jongeren de auto verzekeren op naam van hun ouders. Is dat wel verstandig? Nee, de eigenaar van het voertuig moet de auto verzekeren en niet de ouders! Maar ook de auto op naam zetten van de ouders en er zelf in rijden is niet aan te raden. Mocht je dit wel doen dan kan de verzekeraar dit beschouwen als verzekeringsfraude.

Wanneer de verzekeringsmaatschappij verzekeringsfraude ontdekt, kan dit de volgende gevolgen hebben:

  • In geval van schade kan de verzekeraar weigeren uit te keren en moet je zelf de tegenpartij schadeloos stellen. Bij letselschade kan dit soms in de tonnen oplopen. De verzekeraar kan ervoor kiezen de verzekering op te zeggen.

  • Je krijgt een EVR registratie (externe verwijzing registratie) op je naam. Je kunt dit zien als de zwarte lijst en een nieuwe (auto)verzekering afsluiten bij verzekeringsmaatschappijen is dan niet meer mogelijk. De EVR kan 1 jaar tot maximaal 8 jaar duren. Dat hangt af van wat voor fraude er gepleegd is.


Opbouw van schadevrije jaren Als je de autoverzekering op naam van je ouders zet bouw je zelf ook geen schadevrije jaren op. Hoe meer schadevrije jaren je hebt, hoe lager de premie zal zijn. Als je een kleine schade hebt gereden, bekijk dan of het verstandig is om deze zelf te betalen in plaats van te claimen op de verzekering. Dan gaat het niet ten koste van het aantal schadevrije jaren.

Commenti


bottom of page