top of page

Auto thuis opladen? Zo is je laadpunt of laadkabel verzekerd.Steeds meer mensen kiezen ervoor om hybride of

volledig elektrisch te gaan rijden. Om in de laadbehoefte van dit groeiende aantal elektrische

voertuigen te voorzien, is het hebben van een eigen laadpaal aan huis geen overbodige luxe.
Vaste oplaadpunten zijn verzekerd via de opstalverzekering Schade aan of diefstal van een vast oplaadpunt aan je woning of op je erf is verzekerd onder de opstalverzekering. De opstalverzekering dekt alles dat aard- en nagelvast met de opstal, het woonhuis, is verbonden. De maximale dekking en de voorwaarden kunnen wel per verzekeraar verschillen.


Mobiele laadkabels zijn verzekerd via de inboedelverzekering Maak je gebruik van een mobiele laadkabel? Dan is de kans natuurlijk aanwezig dat deze gestolen wordt uit de woning, een bijgebouw of uit de auto. Diefstal van mobiele laders wordt meestal gedekt onder de inboedelverzekering, zolang er sporen zijn van braak. Is er schade ontstaan aan de mobiele lader terwijl deze thuis ligt, dan wordt deze schade meestal ook onder de inboedelverzekering gedekt. Er kunnen wel maximale dekkingsbedragen gelden. Wordt de laadkabel gestolen terwijl deze in de auto ligt, dan is dit op de inboedelverzekering gedekt als deze bij huis geparkeerd stond. Ben je onderweg, dan kan een buitenhuisdekking op de inboedelverzekering noodzakelijk zijn. Maar een laadkabel kan ook als accessoire van je auto gezien worden waardoor er mogelijk dekking is op de autoverzekering, als deze minimaal beperkt casco (WA+) verzekerd is. Zowel voor de inboedel- als voor de autoverzekering zijn braaksporen noodzakelijk en soms kan er verlangd worden dat de kabel niet-zichtbaar opgeborgen was. Diefstal van een mobiele laadkabel terwijl deze aan de auto hangt, is moeilijk verzekerbaar. Er zijn in dat geval immers geen sporen van braak. Dit geldt zowel voor laden bij een openbaar laadpunt als bij het laden thuis. De meeste auto’s hebben daarom een diefstalbeveiliging die geactiveerd is op het moment van laden. De kabel kan dan niet losgekoppeld worden, tenzij je de autosleutel hebt.


Elektrische laadpunten en het risico op brand Net als bij ieder ander voorwerp waarbij elektriciteit is gemoeid, bestaat er een kans op kortsluiting waardoor er kan brand kan ontstaan. Gelukkig is de kans niet groot, maar mocht het toch gebeuren, dan is de schade aan je huis/inboedel gedekt onder de genoemde opstal- en inboedelverzekeringen. Voor schade aan je auto is er dekking op de motorrijtuigenverzekering, mits deze beperkt of volledig casco is verzekerd.


Comments


bottom of page